Min favoritkanal i Sveriges radio är nog inte public service

När jag konditionstränar brukar jag lyssna på P3 Star i SR-appen.

Låtar som du kan sjunga med i. Helt utan reklam” som de jinglar ut mellan låtarna.

När jag skriver detta spelas False Alarm med Matoma & Becky Hill. På låtlistan går Justin Bieber, Sam Smith, John Legend,  the Weeknd & Daft Punk, Marcus & Martinus och andra aktuella hitmakare på repeat.

Som en bra reklamkanal, fast utan reklam.

P3 Star sänder rader av hits på webben, visst det finns programpunkter också. Programledare hänger med Skill Twins, tex. Men den mesta sändningstiden går till att sända ett bra urval av mestadels amerikanska hits.


Fotbollstvillingarna El-Zeinhar från Västerås är mitt i målgruppen för P3 Star.

Om P3 star är Public servicealternativ till NRJ eller the Voice så är P4 Plus som började sändas i våras ett reklamfritt alternativ till Vinyl och Lugna favoriter. P4 Plus är ”Sveriges Radios testkanal som vänder sig till våra äldre och trognaste lyssnare. Vi spelar musiken som träffar hjärtat!” som den beskrivs på hemsidan.

Låtlistan innehåller allt från Gå och göm dig Åke Tråk med Mona Wessman över Everly Brothers och the Who till Miss Li & Lars Winnerbäcks , Om Du Lämnade Mig Nu som tillsammans med Mando Diaos Strövtåg i Hembygden är de modernaste bidragen.

Av de 323 låtarna som hittills spelats under dygnet känner jag igen typ 300, men urvalet är ändå mer ambitiöst än reklamkanalerna, det finns lite Jacques Brel och Melina Mercouri och en Arne Lamberth som knappast kommer in på Lugna Favoriter.

Den tredje webbkanalen ”På din gata” har tag-linen, ”Du vet att du gillar nästa låt”. Och det gör du om du gillar Hiphop och särskilt svensk sådan.

Lite mer svenskt och lite mer hiphop än P3 Star i  På din gata.

Jag lyssnade på alla tre kanalerna i somras och gillar dem allihop. Men frågan är om SR har klivit för nära reklamkanalerna.

Är gamla och nya hits verkligen vad public service ska syssla med?

Jag mailade Simon Gooch, ny innovationsdirektör på SR och frågade.

”För mig är det självklart att SR ska göra satsningar för en publik som vi inte nå via våra P-kanaler i FM och eftersom vi inte fått en digitalisering som i Norge, Danmark eller UK är det naturligt att våra försök görs på webben. Eftersom den kommersiella radion har i första hand fokus på målgrupper som annonsörer vill nå är det också naturligt att SR gör radio till en yngre och äldre publik. Det är samma inställning som jag hade när jag jobbade på Bauer.”

Han jobbade tidigare på Bauer media som bland annat äger kanalerna Vinyl, Mix Megapol och NRJ.

Simon Boochs förre chef vd på Bauer Staffan Rosell har anmält SR till granskningsnämnden. Anmälan är en PR-grej då den avser att pröva om SR:s jinglar är att betrakta som reklam, inte om det man egentligen är ute efter, nämligen att ta över eller stoppa P3 som han anser är för lik reklamkanalerna.

Konflikten är nästan lika gammal som låtlistan på P4 Plus.

P3 startades 1963 för att få stopp på den nya reklamkanalen Radio Nord som sände från ett fartyg utanför den svenska gränsen. Radio Nord sände popmusik och finansierades med reklam.


Brodmans annonsen är svensk reklamhistoria.

Jag minns P3 eller Melodiradion som den hette som vedervärdig. Musikläggarna – helt säkert sextiotalshipster med polotröja och cigg – valde jobbig jazz före pop. De enda undantagen var listprogrammen Tio i Topp, Kvällstoppen och Klas Burlings popprogram.

Radio Nords verksamhet var egentligen inte olaglig. Den blev det, då den socialdemokratiska regeringen stiftade en lag som gjorde att även radio utsänd utanför landets gränser stred mot monopolet. Fram till dess utnyttjade de ett kryphål som den nya lagen stängde och det gjorde även Radio Nord.

Det som i dag är P3 startades alltså för att få stopp för något misshagligt och sedemera olagligt. Detta gäller ju inte längre, då reklamradio är helt tillåtet sedan 1993. Då skulle man kunna ge Bauer rätt, det är rimligt att de får köpa P3.

Även om P3 har sin beskärda del av flams så är den journalistiska ambitionsnivån mycket högre än i någon annan kommersiell kanal.  Inte bara för P3 dokumentär och samhällsbevakningen, även musikbevakningen är mer än att bara sända hits.

Program som Musikguidens olika programpunkter, Kronologen, Osignat och bevakning av smalare klubb och dansmusik motiverar kanalens existens som radio i allmänhetens tjänst.

john-reith
BBC legendaren John Reith kunde uttrycka sig.

 

Det är alltså ambitionen som skiljer P3 från de kommersiella kanalerna.
Hur är det med ambitionen med de digitala kanalerna?

Mitt svar:

På Din Gata är på gränsen, lyssnaren får absolut höra musik en del musik här som inte hörs i kommersiella kanaler, och kanske inte heller i P3:s musikblock.

P4 Plus är på gränsen. Lite bredare än Vinyl och Lugna, men det räcker inte. Det finns ju så mycket man kan göra med formatet.Som serien med där Per Gessle i samtal med journalisten Sven Lindström väljer ut sin nio bästa i tio olika genrer och hela pophistorien. Bästa gitarriff, sångerska, producent etc.
Det är mycket bra musikjournalistik och dessutom får man reda på mycket om Per Gessle.

Utvikning: Det jag fäste mig mest vid var att bland de 90 utsökt valda låtarna fanns inte ingen med en svart artist. Ingen Jimi Hendrix eller Prince eller Steve Wonder eller andra popgenier från Motowns storhetstid. Och när han valde producenter så var Quincy Jones med, inte med Michael Jacksons Thriller utan med Lesley GoresIt’s my party”.


Lesley Gores original från 1962.


Lill Babs gjorde cover på Lesley Gores It’s my party. Här från Drop-in 1963.

Min favoritkanal P3 Star då?.

Den har inga andra ambitioner än att spela hits som the Weeknd, Justin Bieber och Rihanna. Det är svårt att argumentera för att en kanal som bara spelar amerikanska megahits utan att berätta något om dem eller sätta dem i något slags sammanhang.

Jag tror att om inte radioledningen ökar ambitionsnivån på de digitala kanalerna kommer bristen på journalistik strävan att vändas mot dem i diskussionerna om vad public service ska syssla med.

Jämför låtlistor:

Vinyl 107

P3 Star

På din gata

P4 Plus

Lugna favoriter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *