Avicii förste svensk till en miljard visningar på Youtube

Svenska Youtubelistan har sin första miljardartist: Avicii gick i mitten av juli 2016 in i  klubben , ”artister med över en miljard visningar” då ”Wake me Up” passerade drömgränsen. Klubben är exklusiv, bara 27 videosar , har sommaren 2016, fler än en miljard visningar på Youtube .

Här är den svenska listan som den ser ut i mitten av juli.


* Siffran från februari gäller Zara Larssons ”Uncover” som då var hennes mest kollade.

(Uppdatering 2019: Zara Larsson har slagit sin genombrottslåt med Lush For Life, och ännu mer med Symfony men det är Clear Bandits låt även om Zara Larsson sjunger den. )

Tidigare har Max Martin, Tove Lo, med flera svenska låtskrivare/producenter passerat en miljard visningar, men då bakom artister som Taylor Swift , Kate Perry och Ellie Goulding.
Avicii är den första svenska artisten som i eget namn passerar en miljard visningar. (Se Wikipedias  uppdaterade lista på den mest visade låtarna. )

Snabbt klättrar även Zara Larsson. Hon passerar inom någon vecka 300 miljoner visningar för ”Lush Life”, lägg till omkring fyrahundra miljoner för övriga hits – på egen hand eller tillsammans med andra som David Guetta och MNEK – och inse att Zara Larsson håller på att bli en riktigt stor internationell artist.

Roxette har två låtar med över hundra miljoner views. ”It must have been love” och ”Listen your heart”. Den sistnämnda har trettio miljoner visningar under det senaste halvåret.

Men hur konstigt är det inte att Axel F:s mer än 10 år gamla ”Crazy Frog” har kollats på mer än femtio miljoner gånger under det senaste halvåret? Uppdatering 2019: Den är ju inte svensk egentligen, men det finns en svensk koppling och det är intressant att följa. Därför är den med på listan. 

Att ”låten” överhuvudtaget är med på listan är för att originalet, eller i varje fall grunden till, låten är helsvensk, medan artisten Axel F. inte är det.
Jag gjorde den första listan för fyra-fem år sedan, och då var det svårt att hitta svenska artister med supermånga views, därför fick Axel.F vara med, och han har hängt med sedan dess.

Dessutom är det ju ändå ett populärkulturellt fenomen värt att följa.
Så här ser deras Crazy Frog-videons up-tick ut:

Det tog fem år att komma upp till 80 miljoner galna grodvisningar. Av någon anledning tar det bara 1,5 år att fördubbla den siffran.
Det tog fem år att komma upp till 80 miljoner galna grodvisningar. Av någon anledning tar det bara 1,5 år att fördubbla den siffran.

Här kan Avicii få en lyssning till.

Disclaimer: Detta är ingen definitiv topplista. Dels för att jag säkert missat låtar, dels för att ibland tas framgångsrika videos ned för att de inte lagts upp officiellt av rättighetsinnehavaren, vilket var vanligare förr. Nuförtiden har de flesta artister egna Youtubekanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *