Svenska Youtubelistan 2016
Tove Lo in i miljardklubben

Nu platsar Tove Lo, Ilya Salmanzadeh och Ali Payami i den exklusiva klubb av svenska artister och låtskrivare som haft låtar med fler än en miljard visningar på Youtube. De är tre av namnen bakom Ellie Gouldings ”Love me like you do” som av allt att döma kommer att passera en miljard visningar i dag, måndag den 29 februari.
I klubben finns redan Max Martin med Kate Perrys ”Roar” , ”Dark Horse” och Taylor Swifts ”Blank Space” och ”Shake it off”. De senare tillsammans med Shellback. Max Martin är även delaktig i ”Love me like you do”. Tillsammans har de ovan nämnda hitsen en bit över sex miljarder visningar. Det är nästan lika mycket som det finns människor på jorden. (7,3 miljarder).

Jag brukar då och då kolla svenska artisters genomslag på Youtube, världens viktigaste kanal för musik. Första gången för fem år sedan. Då toppade Jonas Altberg AKA Basshunter listan med 119 miljoner visningar på ”Now you are gone”, som i det svenska originalet hette Boten Anna.
Axel F:s ringsignalplåga ”Crazy Frog” låg på fjärde plats med 26 miljoner visningar. I dag har de tillsammans nästan 300 miljoner visningar på sina två stora hits. Man undrar lite vad detta gjort för Sverigebilden.
Tove Lo:s framgångar är imponerande. Inte bara som låtskrivare. Hennes ”Habits” har visats mer än en halv miljard gånger fördelat på originalinspelningen och en remix.
Annat man kan konstatera:
Avicii är såklart framgångsrik. ”Wake me up” kan komma att nå en miljard visningar. I slutet av mars klockar den in på 875 miljoner visningar.
Att Youtube är ungas kanal kan man lätt konstatera. Ju nyare hit desto fler visningar. Icona Pops I Love it” kom 2012, den har 103 miljoner visningar. AbbasDancing Queen” har 105 miljoner. Den kom 1976 och behövde alltså 40 år för att nå samma status som Icona Pop gjorde på ett par år. Men det är möjligt att detta håller på att ändras. Europe, Abba och Roxette har alla accelererande antal visningar.

Youtubes betydelse som kanal för musik tycks bara öka. När jag kollade förra gången vid – tror jag – ingången till 2014 hade de tio överst placerade låtarna sammanlagt 867 miljoner visningar. Det slår Avicii ensamt i dag.

Man ska komma ihåg att det är svårt att nå över 10 miljoner visningar. En världsstjärna som Robyn har till exempel bara en ”Dancing on my own” med fler än tio miljoner visningar. Och David Bowie har ingen låt med mer än 40 miljoner visningar.

Disclaimer: Detta är ingen definitiv topplista. Dels för att jag säkert missat låtar, dels för att ibland tas framgångsrika videos ned för att de inte lagts upp officiellt av rättighetsinnehavaren, vilket var vanligare förr. Nuförtiden har de flesta artister egna Youtubekanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *