Hej, jag heter Sakari
det är min site de hackar i

Min site, sakari.se hackades nyligen, den uppdateras annars lika ofta som Moses stentavlor. Det hindrade dock inte att någon tog över webbplatsen i syfte att skicka skräppost. Lite som om någon gjort inbrott på kontoret och utnyttjat det för bedrägerier. I den verkliga värden hade det blivit polissak. På Internet är det en privatsak
På internet pågår ett krig mellan de onda som drar fördel av nätets naivitet och de goda som försöker upprätthålla den öppna struktur som är grunden för dess effektivitet. Men ordningsmakten på nätet är privat. Brottsförebyggarnas heter Symantec, Google och Microsoft, inte Europol eller FBI.
Sakari.se skickade alltså skräppost under en kort tid styrd av någon programvara långt bort. Programmerad spam fyller 20 år i april. 1994 postade en advokatbyrå i USA ett inlägg i alla Usenet-grupper. (Usenet var en mängd forum som fanns innan webben.) Byråns mail öppnade en digital syndaflod som fortfarande drabbar oss. Av de omkring 130-140 miljarder e-postmeddelande som skickas varje dag är 60-70 procent spam.
Det finns tänkare som ser spam som en mätare på vad mänskligheten egentligen tänker på.
Ett, sex.
Två, pengar.
Tre, sätt att lägga till eller ta bort kroppsdelar.
Man kan skämta om att det behöver man inte 70 miljarder mail för att räkna ut. Men någon miljard av dessa innehåller kod som tar över din dator. Som kan ”lyssna” på vad du gör på dator och som kan ge sig ut för att vara du. Alltså rent kriminell verksamhet. Vem bevakar detta?
Jo, privata säkerhetsföretag, bredbandsleverantörer samt typ Google och Microsoft. De lägger uppskattningsvis 20 miljarder dollar om året för att stoppa spam bara i USA. Varför? Jag tror att svaret är att de tar det ansvaret för annars skulle en överstatlig polis komma och ”styra upp” Internet. Det är ett pris jag nog är beredd att betala. Trots att ingen kommer att åka fast för att ha hackat min site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *