Fem saker som kan
försvinna fortare än vi tror

1.Pengar: En given dag finns det sedlar och mynt värda 88 miljarder kronor därute. För fem år sedan var det 107 miljarder, en minskning, men långsammare än många trott och önskat. Ett av skälen är att alternativen kommer med höga kostnader i avgifter, administration eller teknik. Därför är Bitcoin – eller vilken E-valuta som kommer – spännande. Att handla med Bitcoin är billigt och bilr billigare ju fler som ansluter sig. Marc Andressen skriver begripligt om Bitcoin på sin blogg. (För övrigt coolt att mannen som uppfann webbläsaren1993 har en site som ser ut som den var från just då.)

2.Ägande: I Sverige finns det fler fordon än människor, cirka 9.5 miljoner bilar, moppar, bussar och andra registreringspliktiga fordon. De står mest stilla och skulle kunna utnyttjas mycket effektivare. Storstädernas hyrcyklar är en variant där utnyttjande är viktigare än ägande. För eller senare kommer någon på ett sätt att optimalt utnyttja fordonsflottan. Att ”ha” något, till exempel en bil, kommer inte betyda att du äger den.

3.Pris: Vad kostar den där? Svar: Det beror på vem du är. 2012 avslöjades att resesiten Orbitz tog mer betalt av kunder som kom från en Mac än sådana med PC. Anledning, Orbitz data visade att Macanvändarnas historiska betalningsvilja var högre. Med allt mer data om alla kan vi snart ha ”Special prize. Only for you.” Bokstavligt talat.

4.Skolor: Få saker har förändrats så lite som skolan sedan 1842, då folkskolan infördes. Fortfarande gäller iden att samla in alla ungdomar i en byggnad och låta en äldre person kallad läraren. berätta för dem vad de måste veta. Codeacademy.com i Chicago. Open University i England och trevande försök i Sverige visar att det finns andra sätt att bedriva undervisning än det traditionella.

5.Listor: Såå BuzzFeed 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *