Beskatta företag som inte ger anställda mobil

I slutet av 1990-talet var jag hög chef i medievärlden. En dag kom en ekonomiperson till mig och sa typ:
– Många använder internet på arbetstid, borde vi inte sparka dom?
– Nej, svarade jag. Ska vi sparka någon borde det vara dem som INTE använder internet.

Som tur var var det en snäll och förstående ekonomiperson, så han litade på mig och återgick till sitt.
Jag kom att tänka på det där, när skatteverket nyss kom med ett ”förtydligande” i frågan om anställda med jobbmobil och bredband ska skatta för detta.
Svaret blev jo, det är en förmån och ska beskattas.
Då är det väl bara för Anders Borg att räkna in skatteunderlag på omkring 792 miljoner om året från de hushåll 3,3 miljoner svenskar som har jobbmobil.
Nej, politikerna borde stoppa detta.
Varför?

Svar: Den digitala revolutionen har bara börjat. Vi är i inte ens i T-Fords läge, om man jämför med bilens utveckling.
Från och med nu och ett antal årtionden framåt kommer allt – garanterat allt – att digitaliseras. På samma vis som förbränningsmotorn förändrade hur vi lever, bor, arbetar och kommunicera ändrar Internet förutsättningarna för våra liv. Bara det att det kommer att gå mycket snabbare den här gången. Och många fler kommer att konkurrera om att skapa nästa stora grej.
Vad har det med skatt på mobiler att göra?
Allt. Internet och mobilen, eller något som liknar den, är hjärta och hjärna i den här processen. Bara genom att snabbt vänja oss vid den digitala tekniken kan vi utveckla den och komma på de nya tjänster och produkter som formar framtiden.
Woody Allen sa: “90 percent of success is showing up. “
Kommer du inte till start har du svårt att vinna. Sitter du på krogen och pratar om allt du ska göra, blir du sällan annat än bakfull. Har du inget internet hittar du inte på Spotify.
I slutet av 1990-talet kom Sverige till start med Hem-pc revolutionen. Staten subventionerade persondatorer till hushållen. Det blev en byggsten i det svenska IT-undret. En annan var den snabba utbyggnaden av bredband. Det skapade kunder att bygga tjänster för. Det skapade datormognad. Många användare blev så vana att de själva började utveckla tjänster.
”90 percent of sucess is showing up”. Men för att komma till start måste det finnas scen att dyka upp på.
Jag säger inte att de svenska IT-undren Spotify, Mojang och Soundcloud eller Avicii kom till tack vare Hem PC. Men Hem PC:n var en del av att Sverige tidigt fick en digital scen.
Det började dock långt innan dess. 114 år tidigare, faktiskt. Då startade Henrik Cedergren Stockholms Allmänna Telefon (SAT). Han använde sig av Lars Magnus Ericssons svenskutvecklade lurar. SAT marknadsfördes med gratis telefon för den som tecknade abonnemang. Känns lite igen,va?
Mycket riktigt blev Stockholm vid sekelskiftet världens telefontätaste stad. Det fanns fler telefoner här än i New York. Scenen var satt. Tack vare detta skulle LM Ericsson bli ett av 1900 talets viktigaste svenska företag.
Och på den här scenen skulle många stora spelare dyka upp. Jan Stenbeck var med och skapade det som i dag är Vodafone, världens största mobiloperatör.
Av bara farten startade Stenbecks Kinnevik, Comviq som snabbt blev landets stora folkliga operatör och skapade nya tjänster som kontantkort och internetabonnemang.
1981 ringdes världens första moderna mobilsamtal i NMT-nätet. I Sverige. Här fanns ju en scen. Prognosen var att det tio år senare skulle finnas 90 000 abonnenter, det blev mer än 500 000.
För några år sedan guidade jag BBC i Stockholm. De var här för att göra reportage om 4G, den nya snabba mobiltekniken som då inte alls fanns i Storbritannien men byggdes ut i rasande takt i Sverige.
Beskattning av jobbmobiler kommer inte att stoppa den svenska IT-utvecklingen. Företag och anställda kommer att komma på kryphål och undantag.
Men jag ser det som en inställningsfråga. Vill vi uppmuntra utveckling av den nya tekniken eller vill vi betrakta den som något suspekt som används för att runda skatteverket? Ska folk ägna tid och energi åt att utveckla tjänster eller åt att leta kryphål i skattelagstiftningen?
Jag är för det förra.
Ska vi beskatta några borde det vara de som inte ger sina anställda mobiler och bredband. Det är förmodligen de som skulle behöva dem bäst.
Och då talar jag om företagen, inte de anställda.

Texten publicerad i Dagens Media 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *