Jag går i skola hos internets mest hatade man

Säger er namnet Martin Shkreli dig något? Troligen inte.

Men om jag säger att det är mannen som köpte ett patent på en HIV-medicin och sen höjde priset med 5 000 procent, då vet ni.

Jag vill ta ekonomilektioner från honom. Av två skäl.

 1. Utbildning kommer att förändras av digitaliseringen. Jag vill veta om vem som helst kan starta en ”skola”. Till exempel internets mest hatade man.
 2. På köpet kanske jag får reda på om han är kapitalismens rätta ansikte eller bara en arrogant spoling. Om han är det förstnämnda bör han vara en perfekt lärare i ekonomi.

Googla ”internets mest hatade man” och alla träffar på första sidan kommer att handla om Martin Shkreli.

Google har 578 00 träffar på hans namn. 206 000 fler än till exempel tandläkaren Walter Palmer som sköt lejonet Cecil.

Men där Palmer gömde sig undan offentligheten väljer Shkreli att i praktiken direktsända sitt liv i sociala medier. Det är där han ger lektioner.

Men först en resume.

Han startade han bolaget Turing Pharmaceuticals våren 2015. Kort därefter köpte bolaget rättigheten till Daraprim ett läkemedel där patentet gått ut för mer än 60 år sedan.

Det användes bland annat för att bota malaria och som medicin till patienter med HIV. En tablett kostade 13,5 dollar innan Turing Pharmaceuticals höjde priset till 750 dollar.

Alltså från motsvarande omkring 120 kronor till närmare 7000.

Från 13,5 dollar till 600 dollar över en natt.
Från 13,5 dollar till 600 dollar över en natt.

När detta blev känt fick han hela internet över sig, men inte bara det. Hillary Clinton kallade honom den värsta ”bad date” (!) en kunde föreställas sig och Donald Trump sa att han var en bortskämd brat.

Och det var bara de positiva omdömena.

I december greps han av FBI som misstänker honom för att ha lurat investerare i andra bolag som han drivit.  Han frigavs mot borgen på fem miljoner dollar, vilken han garanterade med sitt konto på E-trade där det vid tillfället fanns 45 miljoner dollar.

Istället för att huka för stormen startade han sin Youtubekanal den 14 oktober 2015, exakt ett år sedan.

Nämnde jag att han också köpte det enda exemplaret av Wu-Tang Clans skiva ”Once Upon A Time in Shaolin” för två miljoner dollar mitt under den här turbulensen? Hela den märkliga storyn här.

Anledningen beskrev han så här i Breakfest club Power 105.1.

”Det är en massa rika killar gör för show off. Hey, fuck you, look at me, I got this 2 million album.”

”För att visa vems penis är störst,” skjuter programledaren in.

”That’s exactly what it is,” svarar Skhreli.

Köpet blev känt i samband med att Shkrelis upphöjelse från okänt boy genius på Wall Street till herostratisk ryktbar superskurk världen över.

Somliga klanmedlemmar som Ghostface Killah var inte imponerade. ”That shithead” och så var en beef igång.

Shkreli svarade med denna video:

Moget

På sin Youtubekanal sänder han nu direkt flera timmar om dagen. Kanalen startade dagen efter att han arresterades.

Ibland kan man okommenterat följa hur han gör spreadsheets I Excel eller bygger typ DNA-modeller på skärmen, ibland spelar han schack eller dataspel och tjafsar med de inloggade kommutatorerna.

Eller som den 11 december där rubriken är “mostly at sleep”.

Shkreli ar postat 122 videosar. Många flera timmar lång.
Shkreli har postat 122 videosar. Många flera timmar lång.

 

Men han ger också lektioner i finansiell ekonomi och kemi.

Det är en sån klass jag följde.

Det här är vad jag lärde mig.

Martin Shkrelis första lektion i finansiell ekonomi sändes live den 28 februari 2016. Tre månader senare har det 115960 visningar.

Kollar man kommentarerna verkar ”klassen” vara seriöst intresserade av investeringar, alla som visas i bild är män i 20-30 årsåldern.

Shkreli sitter i sin svarta kontorsstol med en gitarr och förstärkare i bakgrunden. Han har,vilket en kommentator tidigt påpekar, påfallande mjukt axelparti.

När han tar sig i håret, vilket han gör hela tiden, använder han vänster arm för att klia sig på höger sida och tvärtom. Allt som oftast sträcker han ut armarna med båda händernas fingrar hopflätade, ni vet som man flätar fingrarna och så väder handflatorna utåt och sträcker händerna rakt ut framför sig. Han gör det bakåt och över huvudet.

Lektionen inleds med att han berättar sin egen historia. Uppvuxen i Bronx, föräldrarna fattiga albanska invandrare. I de tidiga tonåren fick han sin far att öppna en aktiedepå med 2000 kronor, och där började han lära sig hur aktiemarknaden fungerar. Efter skolan blev han praktikant på en hedge fond, och tillbringade ett antal år i branschen.

Råden i denna första del kan sammanfattas så här:

 • Skaffa en mentor, någon som kan finansmarknaden.
 • Börja med att jobba med O.P.M, other peoples money på fonder, banker etc. Det är mycket bättre att få betalt i avgifter än avkastning för den som inte har jättemycket pengar.
 • Tänk på att det tar tid att bli riktigt bra, kanske fem-tio år.
 • Att bara satsa på en tillgångsklass är en säker väg till katastrof.

Läraren Shkreli rekommenderade därpå ett antal böcker.

Högst på läslistan; Seth Klarmams ” Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor.”

Klarman skrev den 1991 och har vägrat att återpublicera den, så det finns endast 5 000 exemplar i världen  Klarman anses som en extremt försiktig investerare, så långt från Wall Streets vargar man kan tänka sig.

Shkrelis läslista för dig som vill lära dig finansiell ekomomi.
Shkrelis läslista för dig som vill lära dig finansiell ekonomi.

Den andra delen av lektionen  mer hands-on. Vi lär oss värdera företag.

Shkreli delar sin skärm då och då, och ritar i Paint, Han använder nu nedlagda Spreecast, som gör det möjligt att både kommentera och visa en del av deltagarna i bild i realtid.

Det ser puckat ut, men det funkar faktiskt..
Det ser puckat ut, men det funkar faktiskt.

Vi lär oss att värdera företag och vad man kan göra med den informationen. Han jämför Coca Cola med ett börsvärde på 187 miljarder dollar med Aegerion Pharmaceuticals värt en bråkdel av detta på börsen.

Att köpa 10 procent i Coca Cola kostar 18 miljarder dollar, men att köpa 10 procent i Aegerion kostar bara 16 miljoner dollar, det skulle jag kunna hosta upp, i alla fall jag och ett par kompisar. Med tio procent i ett bolag kan du gå in och bah; ”Sparka den där killen eller höj priset på den där medicinen”.

Svårt att säga om det sista bara är superarrogant eller självironiskt.

Shkreli använder metaforer från schack, hip-hop och sina albanska släktningar när han ska förklara något.

”Jag har en släkting, Vikram, som har en delikatessbusiness. Jag går till honom och säger hej, jag vill köpa din business. Han bah, vad ska du ha. Jag säger fem miljoner dollar.”

För visar det sig, släktingens bolag har tillgångar värda tre miljoner dollar. Den som köper för marknadsvärdet fem miljoner får alltså tre miljoner i cash plus en årlig vinst om en miljon dollar om året.

Priset – enterprise value – blir alltså i själva verket två miljoner. Investeringen kommer att betala sig på två år.”

”Vikram got straight hustled as we say in Brooklyn.

Lektionen är i det närmaste slut. Vi får en snabb genomgång av den finansiella heliga treenigheten.

”Jag är katolik. Visst är det herren, den helige anden och Jesus? Jo, så måste det vara. I finansvärlden är det balansräkningen, resultaträkningen och kassaflödet?”

Det finns när detta skrivs 18 lektioner publicerade plus nästan lika många i ämnet kemi. Jag strävar inte efter att bli finanskille så jag slutar efter två timmar, lite imponerad ändå. Shkreli är en arrogant elitist och myndigheterna misstänker att han svindlat sig till sin förmögenhet.

Men han har en pedagogisk ådra och den som kan bortse från hans provokationer kan förmodligen lära sig en hel del. Hans modell att sitta framför en webbkamera och hålla direktkontakt med eleverna via deras kameror och chatt och rita och räkna i realtid funkar.

Jag har testat on-line learning på stora siter som Udacity och Code Academy och det här är inte mycket sämre.

Svaret på frågan är alltså: Ja, det går att sätta upp en enmansskola. 

Så till frågan om han är en one-of-a-kind-asshole eller kapitalismens rätta ansikte.

Nästan exakt ett år efter att skandalen med Daraprim avslöjats upprörs den amerikanska publiken av en liknande händelse.

Det avslöjas att bolaget Mylan under åtta års tid höjt priset på adrenalinsprutan  Epipen – som används av allergiker för att häva allergichocker – med 500 procent.

Inte riktigt i klass med Shkrelis 5000 procent, men det är å andra sidan ett stort bolag med ett börsvärde på 20  miljarder dollar. Shkrelis Turing Pharmaceutical räknade msättning i miljoner dollar.

Bolagets VD är kallad till senatsförhör för att förklara sig, precis som Shkreli.

Så svaret är väl: ja, det händer att kapitalismens ansikte ser ut så ibland.

Ps: Epipen kostar 398 kronor i Sverige. Mylan tar 2500. ds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Jag går i skola hos internets mest hatade man

 1. Larvigt att klandra honom. Märkligt att ingen annan gjorde likadant. Om patentet har gått ut så kan vem som helst tillverka läkemedlet och sätta vilket pris som även de vill.

  Din sammanställning av hans lektion är basic. Lägg en timme på ”Avanza-akademin” så har du mer kunskaper helt gratis.

  Sakari got straight hustled!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *