Mäktigaste middagen som ingen
deltagare delade i sociala medier

”Varsågod och sitt.” Stolarna dras ut för Googles Sergey Brin och Larry Page. De sitter bredvid Amazons Jeff Bezo som hamnat mittemot Apples Tim Cook och Microsofts Bill Gates och på kortsidan Facebooks Mark Zuckerberg i sin vanliga luvjacka.
Det är middag för the Big Four.
De är obegripligt rika, deras samlade börsvärde överstiger snart två biljoner dollar. Två.Tusen. Miljarder. Alla utom Cook är majoritetsägare i sina bolag.
För varje dag blir det svårare att hitta en enda person, på hela jorden som inte använder någon av deras tjänster och produkter.

• Facebook: 1,3 miljarder användare.
• Google: sex miljarder sökningar om dagen.
• Apple: 50 miljarder nedladdningar på Appstore.

Vid denna middag, som kanske, kanske inte ägt rum, satt en aldrig tidigare skådad koncentration av direkt makt över jordens befolkning. Om ”data is the oil of the digital age” har de monopol på raffinering.

Råvaran, datat, bjuder du på. Google vet vad du funderar på, Amazon vad du brukar köpa, Apple, vem du brukar ringa och Facebook vilka dina vänner är och Microsoft vem du mailar. Du ger dem råvaran. De produktifierar dig.

Nu kryper de än närmare. ”Wearable computers” saknar bra översättning, men är processorer och mjukvara närmast kroppen.
Du är inte länge bara produkten, nu är du även gränssnittet.
Med Google Glass, Iwatch och liknande har the Big Four bokstavligt talat krupit under skinnet på målgruppen. Din verklighet blir deras data. De använder den för att förutse vad du ska göra härnäst, och för att räkna ut hur de ska kunna sälja den informationen till..vem helst.

Vi är okej med det, för att deras tjänster är bekväma och ofta gratis, fast vi någonstans förstår att de har ett pris.
Vad avhandlas där på denna powerdinner? Det får vi aldrig veta. Det är inget de delar. De vet ju vad det är värt. Två.Tusen. Miljarder. Dollar
Publicerad i tidningen Resume 2014. Uppderad 2016 med aktuella marknadsvärderingar av de nämnda bolagen (1965 miljarder dollar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *